Hildur Hult: Konstnärslöfte i allkonstens tid

Köp
  • 280,00 kr

Hildur Hult – Konstnärslöfte i allkonstens tid

av Magdalena Gram och Anne De Geer

Hildur Hult (1872–1904) föddes i Helsingfors, men redan när hon var i sexårsåldern flyttade familjen till Sverige. Hon var rikt begåvad och trots att hennes liv avbröts tidigt genom plötslig sjukdom hann hon få flera prestigefyllda uppdrag och som ung kvinnlig konstnär sätta avtryck i en värld dominerad av män. Bland hennes verk märks särskilt den banbrytande målningen ”Agitation” med motiv från en byggarbetsplats i Stockholm.

Hildur Hult drevs av en längtan efter ett fritt konstnärskap. Hon inspirerades av John Ruskins och William Morris idéer om att forma sin fysiska miljö och hon läste skrifter av Ellen Key som hon också stod i kontakt med. Inför äktenskapet med Karl Wåhlin, som grundade tidskriften Ord & Bild, ritade hon möbler, samarbetade med en möbelfabrikant och formgav textilier. Hon bidrog även till tidskriftens moderna grafiska form. Hildur Hults konstnärskap uppvisar en för tiden typisk men samtidigt egenartad mångsidighet, där konst och liv är intimt sammanflätade.

Magdalena Gram har varit biträdande riksbibliotekarie på Kungliga Biblioteket och avdelningschef på Nationalmuseum. Anne De Geer är konstnär och fotograf.

Hårdband med skyddsomslag. Illustrerad. 224 s.
ISBN 978-91-984960-3-1

Omslag. Omslagsbild: Hildur Hult, Självporträtt. Olja. 1902? I privat ägo.