Katalog: Individ och andlighet

Köp
  • 150,00 kr

För första gången sedan andra världskriget visas centrala verk ur Signe och Ane Gyllenbergs konstsamling i Sverige. När hemmuseet Villa Gyllenberg i Helsingfors renoveras får Thielska Galleriets besökare en unik möjlighet att lära känna en av Finlands främsta, privata konstsamlingar.


"Individ och andlighet" ger en inblick i finländsk konsthistoria, men berättar också om en samlare som inspirerad av antroposofi sökte det andliga i konstens olika motivvärldar. Det är tydligt i verk som Akseli-Gallen Kallelas "Ad Astra" och i många av Helene Schjerfbecks porträtt, men även i landskapsmåleri av Sigrid Schauman och Ellen Thessleff.

Utställningen ger en komplex bild av den tidiga modernismen; en period då konsten skildrar hur nation och individ, modernitet och andlighet både konkurrerar med varandra och flätades samman i det som brukar kallas för den finländska konstens guldålder.


I katalogen finns texter av fil. dr. Camilla Hjelm och intendent Siiri Oinonen, samt en hälsning från Stiftelsen Gyllenbergs VD Jannica Fagerholm och ett förord från Thielska Galleriets museichef Åsa Cavalli-Björkman.